פרויקט מיוחד
עורך: נעם גיל

הנתונים נלקחו מדו"ח העישון של משרד הבריאות (2015). הם מבוססים על "סקר בריאות לאומי בישראל" שנערך במרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) במשרד הבריאות. הסקר בוצע במדגם שכלל 4,604 נשאלים,יהודים וערבים, בני 21 ומעלה

Can't ארוך

איך התפתחו חוקי העישון בישראל? מתי התקבע סטטוס קוו בין פאבים אפופי עשן לאלה עם אוויר נקי? כמה דו"חות רשמו העיריות בשנים האחרונות? למה למרות הירידה במספר המעשנים, המדינה מרוויחה יותר ויותר? והאם המעשנים וחברות הטבק צפויים לגזרות נוספות? עשר שנים לחוק העישון, אלה המספרים

עשר שנים חלפו וכבר לא מדברים על כך שאסור לעשן יותר בפאבים. אם יש הוכחה ניצחת להצלחה היחסית של התיקון לחוק העישון זאת העובדה שהתמוססו לחלוטין המחאות, הביקורות, החששות ממכה לחיי הלילה והמתקפות האישיות נגד הח"כים היוזמים של הרעיון שב-2007 נראה משונה ואפילו בלתי ישים: אנשים שיוצאים לבלות ורוצים להדליק סיגריה ייאלצו אחר כבוד לצאת החוצה - לקור או לחמסין - כדי שהעשן שלהם לא יחדור לריאות של אחרים, יסריח להם את הבגדים או יחנוק את המקום.

לא שהמצב בשטח מושלם, אבל הוא לא דומה למציאות לפני עשר שנים בלבד. רוב הרשויות המקומיות, שעליהן הוטלה האכיפה של איסור העישון במקומות הבילוי, מיסדו לאורך העשור האחרון את פעילות הפקחים, והחשש מהקנסות הגבוהים הביא לכך שבחלק גדול ממאורות השתייה והמועדונים, שעות הלילה נקיות יחסית מעשן סיגריות. בתל אביב למשל, כמו גם בערים אחרות, התפתח סטטוס קוו שבו יש עדיין פאבים שבהם מעשנים באופן חופשי לחלוטין (במחיר של דו"ח או תביעה פעם בכמה זמן), אבל למעוניינים - רוב המקומות האחרים אוסרים זאת.

ההתחלה לא הייתה קלה או חלקה. למבלים ולבעלי העסקים לקח זמן להפנים שהאיסור החדש אכן אמיתי, מה גם שהאכיפה הייתה דלה. בשנים הראשונות הנהיגו מקומות בילוי בערים בארץ נהלים פנימיים של מאפרות מאולתרות, פניות כסת"ח לפיקוח העירוני כדי להסיר אחריות, וגם שיטות שונות ומגוונות להתריע בפני הלקוחות על פקח מתקרב. אבל כאמור, החוק הוטמע וכיום חיי הלילה מתנהלים באיזון.

במלאות עשור לתיקון לחוק ניתן לבחון כעת את המשמעויות הנוספות שלו, מעבר לאיכות האוויר של המבלים, והכוונה היא בעיקר לאלה הכלכליות והמשפטיות. קודם לכל, הרשויות קיבלו זריקת עידוד לאכוף את האיסור לא רק במקומות בילוי אלא גם במקומות ציבוריים אחרים כגון קניונים ותחנות תחבורה ציבורית, ומדובר באפשרות להכניס לקופות שלהן סכומים נוספים - גם אם לא גדולים באופן משמעותי. (צילום: shutterstock) מעבר לכך, האיסור אמור היה לסייע למאבק הכללי וארוך השנים בתופעת העישון. על רקע מלחמת החורמה בין גורמי בריאות לבין הלוביסטים של חברות הטבק, קיוו יוזמי החוק שגזרות מגוונות על מעשנים (כולל כמה פעימות של העלאת מס שהגיעו כמה שנים לאחר מכן) יורידו את צריכת הסיגריות.

הנתונים שמופיעים בפרויקט זה אמנם מצביעים על ירידה הדרגתית וקבועה במספר הסיגריות שנמכרות בישראל, ועל עלייה בפונים לסדנאות הגמילה הממשלתיות, אלא שהם לא כוללים שני משתנים. הראשון הוא שבגלל המחיר פנו הישראלים לטבק לגלגול - שהוא זול יותר ותחת רגולציה רכה - כך שלא ניתן למדוד כמה מגלגלים את הסיגריות שלהם במקום לשלוף אותן מהחפיסה.

כפי שפורסם לאחרונה ב"ידיעות אחרונות" , בין השנים 2012 ל-2016 עלתה צריכת הטבק לגלגול עצמי ביותר מפי 10. ב-2012 יובאו לישראל 60 אלף קילו טבק לגלגול עצמי, לעומת זינוק של 695 אלף קילו בשנה שעברה. לפיכך הוחלט במשרד האוצר להעלות את המס על טבק לגלגול ל-800 שקל לקילו.

המשתנה השני והמשמעותי יותר הוא הנושא הבריאותי. גם באמצע העשור השני של המאה ה-20, העישון הוא אחד מגורמי התמותה המרכזיים בעולם. הנתונים מראים שגם כעת מתים בישראל מדי שנה כ-8,000 בני אדם ממחלות הקשורות לעישון - פי כמה וכמה מתאונות דרכים למשל.

אז האומנם סייע התיקון לחוק להפחתת מספר המעשנים בישראל? בכלל לא ברור. האם הוא הקל דרמטית על ציבור הלא מעשנים? בוודאות כן. האם אנחנו הולכים בעקבות ארה"ב ומדינות אחרות שממשיכות ומגבילות עישון בעוד ועוד מקומות ציבוריים כגון חופי ים ופארקים? ימים יגידו. אבל מה שבטוח, המרחב הציבורי בישראל לא נראה או מריח כפי שהיה לפני עשר שנים.

ב-1983 אסור היה לעשן סיגרילה החקיקה הראשונה המגבילה עישון במקומות ציבוריים בישראל נקבעה ב-1983. "לא יחזיק אדם במקום ציבורי סיגריה, סיגרילה, סיגר או מקטרת כשהם דלוקים", נכתב בו. מקום ציבורי הוגדר שם "אולם סגור המשמש בדרך כלל לבית קולנוע, לתיאטרון, לקונצרטים, לאופרה או למחול, וכן אולם המשמש להתקהלות של ציבור למטרת הרצאה או דיון, למעט המסדרונות והאכסדרה שהוקצו לכך", וכן גם תחבורה ציבורית, בתי חולים, מעליות ומוסדות השכלה.

היום זה נשמע בלתי סביר, אבל עבור הציבור בישראל בתחילת שנות ה-80, איסור על עישון בקולנוע - ולעיתים גם בתחבורה ציבורית - היה מהפכה של ממש. אלא שמאז, להוציא את איסור העישון במטוסי אל על בסוף שנות ה-90, במשך יותר משני עשורים לא היה שינוי חקיקה בנושא, וממילא בתרבות העישון. שמעון פרס כשר החוץ בשנות ה-80 (צילום: מיכאל קרמר) ב-2005 התווסף תיקון פורמלי לחוק, העוסק בפקחים שהוכשרו לאכוף את נושא העישון, אבל כאמור השינוי הדרמטי הגיע ב-2007. הפעם התיקון חידד את האחריות של בעל העסק על מניעת עישון ועל איסור הצבת מאפרות, ובמקביל קבע קנסות גדולים וחייב העמקת האכיפה של הרשות המקומית. המהפכה בפועל הייתה החלת החוק על מסעדות, פאבים, בתי קפה ומועדונים. הישראלי והישראלית שהתרגלו לסיגריה עם הקפה או עם הדרינק, הבינו שמראים להם את הדרך החוצה. מילולית וגם מטאפורית.

הקנסות למפרי החוק נקבעו על סכומים גבוהים במיוחד, גם למעשנים וגם לבעלי העסקים. אדם שנתפס מעשן במקום ציבורי מחויב ב-1,000 שקל, ואילו בעל המקום נקנס ב-5,000 שקל (על אי מניעת עישון או על שילוט לא תקין לגבי האיסור על עישון), ו-1,000 שקל על הצבת מאפרות.

החוק אמנם אפשר תחימת חלק מהעסק שיוגדר כאזור עישון, אולם הסעיף הזה כמובן לא רלוונטי עבור רוב מקומות הבילוי, שמלכתחילה מתאפיינים לא רק בשטח קטן יחסית, אלא גם בתחלופת בעלים/שוכרים גבוהה, שלא יכולה להצדיק השקעה ושיפוץ מסוג זה.

התיקון האחרון לחוק העישון - בשלב זה כמובן - הגיע ב-2014, כשהאכיפה הורחבה גם לאצטדיוני הכדורגל הפתוחים (באולמות הכדורסל הסגורים לא מעשנים כבר עשרות שנים), ואת העצבים על הפסד או גול שטותי נאלצים עשרות אלפי אוהדים - לפחות על הנייר - לנתב לאפיקים אחרים.

דו"חות במיליוני שקלים כל שנה תל אביב, כמרכז הבילויים והעסקים של המרכז בפרט ושל ישראל בכלל, היא מקרה המבחן העיקרי בשאלת האכיפה. לא מדובר רק באלפי מסעדות, בתי קפה, פאבים ומועדונים, אלא גם בקניונים, בתחנות הרכבת הרבות, בבתי חולים ובאצטדיוני הספורט. בניגוד לשנים הראשונות מאז כניסת החוק, שבהן הדעה הרווחת בציבור הייתה שעיריית תל אביב אוכפת אותו במשורה ובקריצת עין, עשור אחרי מראים המספרים כי היא הפעילה ביותר, ובפער משאר הערים הגדולות.

מ-2007 ועד סוף 2016 נרשמו בתחומי תל אביב 16,027 דו"חות הקשורים בעישון - 12,125 דוחות למעשנים (רבים מהם בפאבים ובמועדונים) ועוד 3,902 דוחות לבעלי העסקים.

הדוחות לבתי העסק התחלקו כך: 2,701 בגין אי מניעת עישון; 446 בגין אי הצבת שילוט או שילוט לא תקין; ו-705 בגין הצבת מאפרות.

הדו"חות למעשנים אמורים היו להניב לעירייה 12 מיליון ו-125 אלף שקל, והקנסות לעסקים 16 מיליון ו-440 אלף שקל. בסך הכול, פוטנציאל הגבייה בתל אביב בעשור האחרון הוא 28 מיליון ו-565 אלף שקל. מדובר מן הסתם בסכום פעוט עבור עירייה שתקציבה השנתי עומד על יותר מחמישה מיליארד שקל, ורבים מהמבלים הלא מעשנים סבורים שאילו האכיפה הייתה הדוקה באמת, הסכום היה גבוה הרבה יותר.

תמונת מצב בתחנות אוטובוס ובתי חולים ב-2015: דו"ח מצב על העישון במקומות ציבוריים (צלמים: אבי חי, ניר כהן וירון שרון) (צילום: ירון ברנר)
מספר מקומות הבילוי בירושלים נמוך משמעותית מזה שבתל אביב, ומספר הדו"חות שנרשם בהתאם. מאז 2007 ניתנו בבירה 2,722 קנסות למעשנים (במקומות בילוי, בתחנה המרכזית, בקניונים, באצטדיוני ספורט ובכיכר ספרא), ורק 604 דו"חות לבעלי עסקים (455 על אי מניעת עישון, 20 על שילוט לא תקין, 108 על הצבת מאפרות ו-21 על החזקת מוצרי טבק).

סך פוטנציאל הגבייה של עיריית ירושלים מדו"חות אלה הוא חמישה מיליון ו-226 אלף שקל לאורך עשר השנים.

בחיפה (על פי נתונים מ-2008 עד 2016) נרשמו 3,770 דוחות, מהם 3,496 למעשנים והשאר לבעלי עסקים. אלא שלכל אורך התקופה, רק 272 נרשמו בפאבים. עיקר הדוחות (1,833) נרשמו בבתי החולים. עם זאת, בחיפה ניכרת עלייה ברמת האכיפה לאורך השנים. מ-92 דוחות למעשנים ב-2008 ו-176 ב-2009, בשנתיים האחרונות המספרים גבוהים הרבה יותר: 953 דוחות ב-2015 ו-974 דוחות למעשנים ב-2016.

סך פוטנציאל הגבייה של עיריית חיפה מדו"חות אלה הוא 4 מיליון ו-866 אלף שקל.

אילת נחשבת גם היא לעיר מרכזית לבילויים שלאורך חודשים ארוכים בשנה מלאים הפאבים והמסעדות בה מפה לפה. העירייה החלה לאכוף את חוק העישון באמצעות השיטור העירוני רק ב-2012, לאחר קמפיין הסברה של שלושה חודשים. אלא שגם כאן המספרים לא גבוהים במיוחד: מאז נרשמו 742 קנסות למעשנים בודדים, כל אחד על סך 1,000 שקל, ו-110 קנסות על סך 5,000 שקל למפעילי מקום ציבורי בגין אי מניעת עישון. העירייה מעסיקה שישה פקחים באכיפה זאת, ואת הדו"חות הם רשמו לא רק במועדונים ובפאבים, אלא גם בבית החולים, בבתי מלון ובתחנה מרכזית.

עיריית באר שבע מוכנה לפרסם רק נתונים כלליים וחלקיים לגבי אכיפת העישון: מכניסתו לתוקף של התיקון לחוק ב-2007 ועד 2015 נרשמו כ-10,000 קנסות למעשנים, בעלי עסקים וראשי מוסדות, בגין עישון במקומות ציבוריים, אי מניעת עישון, הצבת מאפרות, אי הצבת שילוט והחזקת מוצרי טבק. על פי העירייה, 40 פקחים עוסקים באכיפת חוק העישון. העירייה לא מפרטת מהי חלוקת הדוחות, ולכן לא ניתן להעריך איזה סכום נכנס לקופתה מאז.

כמה מכניסה המדינה מסיגריות? החוק מחייב את משרד הבריאות להכין מדי שנה דו"ח על מצב העישון בישראל. הדו"ח שמפורסם ברשת מתבסס על סקרים מפורטים ומתייחס בין השאר לשיעור המעשנים בישראל, לחשיפת בני נוער לסיגריות, לעישון בצבא, להכנסות המדינה ממיסוי על מוצרי טבק, לסכומים המושקעים בפרסום על סיגריות ובנתוני הגמילה הרשמיים שמספקות קופות החולים.

על פי הדוחות של העשור האחרון אכן נרשמה ירידה עקבית בשיעור המעשנים בישראל מאז נכנס לתוקפו התיקון לחוק העישון, אלא שהקשר הנסיבתי אינו חד משמעי. אמנם נרשמה ירידה של כמעט 3.5% בין שיעור המעשנים באוכלוסייה הבוגרת בין 2006 ל-2015 (מ-23.2% ל-19.8%), אבל הירידה הזאת ממשיכה מגמה שהחלה בישראל כבר בשנות ה-80 במקביל לתהליך דומה בעולם המערבי. על פי השוואה בינלאומית מ-2012, שיעור המעשנים בארץ נמצא במקום ה-22 מבין 44 מדינות באירופה.

על פי נתוני משרד הבריאות, ציבור המעשנים בישראל הוציא ב-2015 כ-8.1 מיליארד שקל על מוצרי טבק. כיאה לתעשייה שמגלגלת סכומי כסף אדירים כאלה גם במדינה לא גדולה כמו ישראל, המאבק הכלכלי סביב הסוגיה מוכה אינטרסים ומלחמה מאחורי הקלעים בין גורמי הבריאות לבין חברות הטבק והלובי שלהן. ובכל זאת, המשתנה המעניין כאן הוא הכנסות המדינה. (צילום: shutterstock) כמה מסים שילמו מעשני ישראל לאורך העשור האחרון? התשובה לשאלה הזאת הושפעה מבורות שאליהם נקלע תקציב המדינה ומשני שרי אוצר לשעבר - יובל שטייניץ ויאיר לפיד. כל אחד מהם בתורו החליט על העלאה משמעותית במס על הסיגריות, והביא לכך שחרף הירידה לכאורה במספר המעשנים, המדינה מרוויחה יותר ויותר.

שטייניץ עשה זאת ביולי 2012, כשחתם על צו המעלה את מס הקניה על סיגריות מ-260.6% ל-278.6% (בנוסף להגדלת המס על המעסיקים), והביא בן לילה להתייקרות של כמה שקלים במחיר כל חפיסה. לא חלפה שנה ולפיד עשה מהלך כמעט זהה, שהביא להתייקרות נוספת.

וכך זה נראה במספרים שמפרסמת המדינה: ב-2007, השנה שבה נכנס לתוקפו חוק העישון, נמכרו בישראל 302 מיליון ו-60 אלף חפיסות סיגריות. הכנסות המדינה ממסים על סיגריות באותה שנה עמד על 2 מיליארד, 729 מיליון ו-600 אלף שקל.

ב-2015, כשבשטח כבר יושמו בפועל העלאות המס של שטייניץ ולפיד, נרשמה אמנם ירידה משמעותית במכירה - "רק" 283 מיליון ו-743 אלף חפיסות סיגריות - אבל הכנסות המדינה יותר מהכפילו את עצמן: 5 מיליארד, 321 מיליון ו-700 אלף שקל. ב-2016 נרשמו נתונים דומים: ירידה במספר הסיגריות שנרכשו (279 מיליון ו-992 אלף חפיסות), ועלייה קלה בהכנסות המדינה ממסים: 5 מיליארד, 462 מיליון ו-600 אלף שקל.

אבל אם משרד הבריאות אכן נחרץ במלחמה שלו בעישון, הוא צריך להפנות את משאביו לנתון שכאמור לא מופיע לעיל: הטבק לגלגול. הירידה המשמעותית במכירת חפיסות הסיגריות מסתירה את הנהירה הישראלית לסיגריות המגולגלות.

מה הלאה? תרבות העישון ומידת האכיפה בישראל כאמור התייצבו לאורך העשור האחרון על סטטוס קוו. באופן פורמלי, ביותר ויותר מקומות ציבוריים בישראל אין אפשרות להדליק סיגריה בלי להסתכן בדו"ח או תביעה אזרחית, וגם אם עדיין יש עשן פה ושם בפאבים, במועדונים או בתחנות אוטובוס, אי אפשר להתעלם מהמהפכה המסוימת שעברה על ישראל בעשור האחרון. השאלה היא לאן הולכים מכאן.

משרד הבריאות משקיע במלחמה בעישון בעיקר בהסברה, וכפי שחשף לאחרונה תחקיר חדשות 2, לא הרבה מעבר לכך. את המאבק החוקתי סביב נושא העישון מנסה לקדם שרת הבריאות הקודמת, ח"כ יעל גרמן (יש עתיד), בשלושה תחומים עיקריים שמטרתם לייבש את הביצה, ועל הכוונת שלה נמצאות חברות הטבק. ח"כ גרמן. הצעות חדשות (צילום: אפרים בראל) ראשית היא מקדמת הצעת חוק שכבר עברה בקנדה, ומטרתה לאפשר לחברות ביטוח וקופות חולים לתבוע שיפוי מחברות הסיגריות על הטיפול בחולים שניזוקו מעישון. שמה "הצעת החוק להטבת נזקים והשבת עלויות טיפול רפואי בשל שימוש בטבק", ובקרוב היא אמורה להיות מוגשת לוועדת שרים לחקיקה. מדובר ביוזמה משותפת לח"כים רבים מיש עתיד והמחנה הציוני, אבל חתומים עליה גם כמה ח"כים מהליכוד וישראל ביתנו, ולכן יש לה סיכוי למרות הארומה האופוזיציונית הנודפת ממנה.

התחום השני שגרמן מכוונת אליו הוא שיווק הסיגריות והעלאה נוספת של מחירן. "שני דברים עיקריים משפיעים על צריכה: מחיר ופרסום", היא אומרת. "ככל שמפרסמים יותר - מעשנים יותר. ככל שמעלים את המחיר - צורכים פחות. אנחנו חתומים על אמנה המחייבת לעשות הכול למנוע פרסום של סיגריות, אבל לא עושים מספיק בנדון. כשהייתי שרת בריאות נתקלתי בלוביסטים אגרסיביים ששיתפו פעולה עם ח"כים מהקואליציה והאופוזיציה כדי לטרפד ניסיונות שלי למנוע פרסום של סיגריות ומוצרי טבק בעיתונים".

הסוגיה השלישית היא נושא שנוי במחלוקת בעולם: הסיגריות האלקטרוניות, אפרופו תחקיר ערוץ 2 על שר הבריאות ליצמן. "יש בעיה עם הסיגריות האלקטרוניות", ממשיכה גרמן. "יש בהן את הנזק של הטבק, אבל הן הולכות ותופסות מקום. חוששת שלא יעצרו אותן כי אנשים לא יודעים שהן מזיקות. יש לובי אדיר של חברות טבק שמפנות שיווק ופרסום לאלקטרוניות בלי להסביר לציבור את הסכנות. צריך למנוע ייבוא ושיווק שלהן".

כבודו, יש לי עשן בעיניים

מאז שנכנס לתוקפו התיקון לחוק העישון ניצלו אותו רבים לתביעות פיצויים שונות. אחידות בפסקי הדין קשה למצוא, אבל השורה התחתונה היא שהעישון עלול לעלות ביוקר לא רק מבחינה בריאותית

ב-13 ביולי 2012 הגיעו בני זוג עם בתם בת ה-3 למסעדת "רביבה וסיליה" במתחם G בתל אביב, ומאחר שלא הזמינו מקום מראש התיישבו במרפסת הפתוחה של המסעדה, המוגדת כאזור המותר לעישון. לפיכך, כשהתלוננו על לקוחות שישבו לידם הבהיר להם הצוות שהוא לא מתכוון למנוע מהם לעשן. לבני הזוג זה הספיק והם החליטו לעבור לפסים משפטיים.

בתביעה על סך 12 אלף שקל שהגיש האב לבית המשפט לתביעות קטנות, בהתבסס על החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, הוא טען שלא הוצע לו ולמשפחתו לעבור למקום ישיבה חלופי בשטח הפנימי של המסעדה או במרפסת המקורה שבה העישון אסור. במקום אוויר צח, ציין, הציעו לו המלצרים פחזניות כפיצוי.

הרשמת נעמה פרס הסבירה שהחוק מאפשר למסעדה לתחום אזור חיצוני, שמסומן בבירור ואיננו מקורה, ובו העישון מותר. היא גם הוסיפה שבמקום לעזוב בחרו בני המשפחה להמשיך לסעוד על אף סבלם והיות האישה בהיריון. אבל למרות זאת, משום שהתובע הוכיח שלא הוצבו בשטח שלטים כפי שדורש החוק, ומאחר שהתקיימה "זליגה של עשן" מאזור העישון לאזורים נוספים במסעדה, היא פסקה לבני המשפחה פיצוי של 3,000 שקל.

(צילום: shutterstock) המקרה הזה הוא חלק מהמגמה המבולבלת לפרקים ביחס של בתי המשפט לתביעות על רקע התיקון לחוק העישון שנכנס לתוקפו לפני עשור. החוק אמנם מפורט וברור, אבל ההתפשטות במרחב של עשן מסתלסל היא סוגיה גמישה, וכך גם האחריות של מקומות בילוי - לא גדולים במיוחד בדרך כלל - לתחום את אלה המחזיקים סיגריות.

עמותת "אוויר נקי" הפועלת גם בפסים משפטיים נגד עישון במקומות ציבוריים עדכנה לאורך תקופה באתר שלה על תביעות מוצלחות יותר או פחות בנושא. אבל גם מהן עולה שהתחום עדיין סובל מפרצות פה ושם, בעיקר סביב האחריות של מקומות הבילוי למתרחש בתוכם. הנה כמה מקרים.

ייצוגית ב"בלה שלומקינס" בינואר 2011 קיבלה השופטת המחוזית מיכל נד"ב תביעה ייצוגית נגד מועדון הבלה שלומקינס בתל אביב, שלא מנע עישון מלקוחות. מקור התביעה במקרה באוגוסט 2008, כשנה אחרי כניסת התיקון לחוק העישון, והגישו אותה שלושה מבלים שסבלו מהעשן במקום. לדבריהם הם העירו למלצרית במקום, שענתה להם: "נכון, אז תעשו מה שאתם רוצים". (צילום: shutterstock) השופטת חייבה את המקום ב-90 אלף שקל שהועברו לאגודה למלחמה בסרטן וב-60 אלף שקל לעורכי הדין של התובעים, וכתבה: "אין צורך להכביר מילים על מטרתו של החוק למניעת עישון, שנועד להגן על הציבור מחשיפה לעישון ולמרכיביו העלולה לגרום למחלות, לנכות ואף למוות. יש להקפיד על זכותו הבסיסית של הציבור לשאוף אל קרבו אוויר נקי".

ניצחון למעשנים ב"דבלין" לפני כשנתיים הוגש כתב אישום נגד הפאב "דבלין" בהרצליה פיתוח בעקבות שני מקרים שבהם פקחים תפסו מבלים מעשנים בפנים. הפקחים טענו שקיים בפאב נוהל שלפיו כשהמאבטח מבחין בהם מתקרבים הוא מודיע לעובדי הפאב והלקוחות מתבקשים לחדול באופן זמני מהעישון. בעלי הפאב הכחישו וטענו שבתחילת כל משמרת המלצרים מתודרכים לדרוש מכל מי שמעשן להפסיק, וכבר בכניסה מוסר המאבטח לכל האורחים את הנחיות העישון.

השופט אילן סלע מבית משפט השלום בהרצליה קבע שהחוק אמנם דורש מבעלי העסקים לנקוט אמצעים סבירים למניעת העישון, אך לא מחייב להפסיק את השירות למי שנתפס מעשן או לדרוש ממנו לצאת, כל עוד הוא נשמע לדרישה לכבות את הסיגריה.

לבסוף נקבע כי העובדה שבשני המקרים פנו בעלי העסק בתלונה לעירייה, והיא זאת שזימנה את הפקחים, מוכיחה שהם עמדו בחובתם בהתאם לחוק, והם זוכו מהעבירות שיוחסו להם בכתב האישום.

התלונן, גורש - ותבע באירוע אחר, שהתרחש בפאב "ברוני" בחולון בתחילת העשור, ביקש צעיר בשם יוסי וולברג מכמה מבלים להפסיק לעשן. לאחר שלא התייחסו אליו הוא הזעיק את הפקחים העירוניים, ולדבריו בעקבות זאת החליט בעל המקום לגרש אותו מהפאב. לפני שעזב צילם וולברג את העישון במקום, הקליט את הגירוש ותבע את המקום. בית המשפט פסק לטובתו וקבע כי הוא יפוצה בסכום של 4,500 שקל.

9 מיליון שקל מקרה שעשוי היה להשפיע דרמטית על נושא העישון הסתיים בקיץ 2015 באנחת רווחה מצד בעלי מקומות בילוי. אמיר יגיל, לקוח "ארומה" בקריית אתא, הגיש בקשה לתביעה ייצוגית על סך כמעט 9 מיליון שקל בגלל עישון על מרפסת הסניף. הוא טען שכשביקש מלקוחות סביבו להפסיק לעשן, הם הפנו את תשומת לבו לכך שאין שלט שאוסר על כך, ומעבר לזה – על השולחנות מונחות מאפרות. כשפנה לעובדי המקום הם ענו לו שהמרפסת מוגדרת כפינת עישון. (צילום: shutterstock) לאחר שהבין שכך מתנהלים גם סניפים אחרים של הרשת, הוא פנה לבית המשפט המחוזי בחיפה, ושם טען שנחשף לעישון פסיבי משום שארומה לא דואגת לסמן ולהפריד בין האזורים המותרים והאסורים לעישון.

אלא שהשופטת יעל וילנר קבעה שעל פי החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, האחריות לא מוטלת דווקא על הרשת, אלא על הזכיין המקומי, ודחתה את התביעה של יגיל וחייבה אותו לשלם הוצאות משפט.

בית הספר אפוף עשן התיקון לחוק העישון אמנם כיוון בעיקר למקומות בילוי, אבל הוא הרחיב את תחום התביעות בנושא גם למקומות אחרים. כך למשל, סטודנטית שהגיעה לפני כמה שנים ליום הראשון ללימודים בבית הספר לעיצוב "בי6" בתל אביב ברחה ממנו בטענה שהיה אפוף עשן. היא ביקשה מההנהלה החזר על שכר הלימוד ששילמה, ואחרי שנענתה בשלילה - פנתה לבית המשפט לתביעות קטנות. (צילום: shutterstock) ואכן, השופט יגאל נמרודי קבע שהיא העידה מדם לבה על בחילה וסחרחורות שתקפו אותה בגלל עשן הסיגריות, וחייב את ההנהלה להחזיר לה את שכר הלימוד על השנה כולה - 26,700 שקל.

מעשנים בעבודה מקרה אחר עסק בעובדת בעמותת מטה מאבק הנכים, שמשרדה נמצא בקומת קרקע בבניין השייך להסתדרות העובדים הכללית החדשה. היא התלוננה שבמהלך תקופת עבודתה בשנים 2011-2010 סבלה מעישון שלא כחוק בחדרי המדרגות ובמשרדי עובדי הבניין. היא טענה שתלונותיה בנושא הובילו לפיטוריה, ובשל כך הגישה תביעה נגד ההסתדרות לבית משפט השלום בראשון לציון.

השופטת מיכל עמית-אניסמן דחתה את הגרסה שלפיה הפיטורים קשורים לתלונה, אבל היא קיבלה את הטענה שאכיפת האיסור על עישון לא הייתה מלאה, שכן ההסתדרות הקצתה לפעילות הפיקוח והאכיפה אדם אחד אף שמדובר בבניין שבו מועסקים עובדים רבים. לפיכך נקבע שההסתדרות תשלם לתובעת כ-20 אלף שקל.

פסק הדין הזה המשיך את המגמה מ-2006 שנקבעה בבית המשפט העליון (פרשת אירית שמש), שלפיה יש לדאוג ל'אכיפה אזרחית" של החוק למניעת עישון באמצעות תביעות נזיקין לפיצוי שבהן אין צורך להוכיח נזק ספציפי, משום שמדובר בנזק בריאותי מצטבר מכל חשיפה, קצרה כארוכה.

דוחות למעשנים ובעלי עסקים בערים שונות
  • תל אביב
  • ירושלים
  • חיפה
  • באר שבע
  • אילת
  • כמה זה עולה לכם
  • ראש הממשלה
    בנימין נתניהו
    לא מעשן
  • יו"ר הכנסת
    יולי אדלשטיין
    לא מעשן
  • השר
    אופיר אקוניס
    לא מעשן
  • השר
    גלעד ארדן
    לא מעשן
  • השר
    חיים כץ
    לא מעשן
  • השר
    ישראל כץ
    לא מעשן
  • השרה
    מירי רגב
    לא מעשנת
  • השר
    צחי הנגבי
    לא מעשן
  • השר
    יובל שטייניץ'
    לא מעשן
  • השר
    זאב אלקין
    לא מעשן
  • השר
    יריב לוין
    לא מעשן
  • השרה
    גילה גמליאל
    לא מעשנת
  • סגנית השר
    ציפי חוטובלי
    לא מעשנת
  • סגן השר
    ירון מזוז
    עישן והפסיק
  • סגן השר
    איוב קרא
    לא מעשן
  • סגן השר
    ז'קי לוי
    לא מעשן
  • ח"כ
    אמיר אוחנה
    לא מעשן
  • ח"כ
    בני בגין
    לא מעשן
  • ח"כ
    נאוה בוקר
    לא מעשנת
  • ח"כ
    דוד ביטן
    לא מעשן
  • ח"כ
    אבי דיכטר
    לא מעשן
  • ח"כ
    מיקי זוהר
    לא מעשן
  • ח"כ
    אברהם נגוסה
    לא מעשן
  • ח"כ
    נורית קורן
    לא מעשנת
  • ח"כ
    יהודה גליק
    לא מעשן
  • ח"כ
    אורן-חזן
    לא מעשן
  • ח"כ
    יואב קיש
    סירב לענות
  • ח"כ
    דודי אמסלם
    לא מעשן
  • ח"כ
    ענת ברקו
    לא מעשנת
  • ח"כ
    שרן השכל
    לא מעשנת
  • ח"כ
    יצחק הרצוג
    לא מעשן
  • ח"כ
    ציפי לבני
    עישנה והפסיקה
  • ח"כ
    שלי יחימוביץ'
    לא מעשנת
  • ח"כ
    עמיר פרץ
    לא מעשן
  • ח"כ
    סתיו שפיר
    לא מעשנת
  • ח"כ
    יעל כהן פארן
    לא מעשנת
  • ח"כ
    זוהיר בהלול
    לא מעשן
  • ח"כ
    מיכל בירן
    לא מעשנת
  • ח"כ
    יוסי יונה
    לא מעשן
  • ח"כ
    איתן כבל
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    קסניה סבטלובה
    לא מעשנת
  • ח"כ
    רויטל סויד
    לא מעשנת
  • ח"כ
    מנואל טרכטנברג
    לא מעשן
  • ח"כ
    אייל בן ראובן
    לא מעשן
  • ח"כ
    מרב מיכאלי
    לא מעשנת
  • ח"כ
    איילת נחמיאס ורבין
    לא מעשנת
  • ח"כ
    מיקי רוזנטל
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    נחמן שי
    לא מעשן
  • ח"כ
    איציק שמולי
    לא מעשן
  • ח"כ
    עמר בר לב
    לא מעשן
  • ח"כ
    חיליק בר
    מעשן
  • ח"כ
    איתן ברושי
    לא מעשן
  • ח"כ
    יואל חסון
    לא מעשן
  • ח"כ
    אראל מרגלית
    לא מעשן
  • ח"כ
    איימן אודה
    לא מעשן
  • ח"כ
    חנין זועבי
    לא מעשנת
  • ח"כ
    אחמד טיבי
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    עאידה תומא סלימן
    מעשנת
  • ח"כ
    דב חנין
    לא מעשן
  • ח"כ
    אוסאמה אל-סעדי
    לא מעשן
  • ח"כ
    מסעוד גנאים
    לא מעשן
  • ח"כ
    עבד אלחכים חאג'-יחיא
    לא מעשן
  • ח"כ
    טאלב אבו עראר
    מעשן
  • ח"כ
    יוסף ג'בארין
    לא מעשן
  • ח"כ
    עבדאללה אבו מערוף
    לא מעשן
  • ח"כ
    באסל גטאס
    לא מעשן
  • ח"כ
    ג'מאל זחלקה
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    יאיר לפיד
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    יעקב פרי
    מעשן
  • ח"כ
    עפר שלח
    לא מעשן
  • ח"כ
    יעל גרמן
    לא מעשנת
  • ח"כ
    עליזה לביא
    לא מעשנת
  • ח"כ
    אלעזר שטרן
    לא מעשן
  • ח"כ
    קארין אלהרר
    לא מעשנת
  • ח"כ
    מאיר כהן
    סיגריה או שתיים בשבוע
  • ח"כ
    מיקי לוי
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    חיים ילין
    לא מעשן
  • ח"כ
    יואל-רזבוזוב
    לא מעשן
  • השר
    משה כחלון
    לא מעשן
  • השר
    יואב גלנט
    לא מעשן
  • סגן השר
    לא מעשן
  • ח"כ
    רחל עזריה
    לא מעשנת
  • ח"כ
    טלי פלוסקוב
    לא מעשנת
  • ח"כ
    אלי כהן
    לא מעשן
  • ח"כ
    רועי פולקמן
    לא מעשן
  • ח"כ
    יפעת שאשא ביטון
    לא מעשנת
  • ח"כ
    אכרם חסון
    לא מעשן
  • ח"כ
    אלי אללוף
    לא מעשן
  • ח"כ
    מירב בן ארי
    לא מעשנת
  • השר
    נפתלי בנט
    לא מעשן
  • השרה
    איילת שקד
    לא מעשנת
  • השר
    אורי אריאל
    עישן והפסיק
  • סגן השר
    אלי בן דהן
    לא מעשן
  • ח"כ
    ניסן סלומינסקי
    לא מעשן
  • ח"כ
    בצלאל-סמוטריץ'
    לא מעשן
  • ח"כ
    שולי מועלם
    לא מעשנת
  • ח"כ
    מוטי יוגב
    לא מעשן
  • השר
    אריה דרעי
    סירב לענות
  • השר
    דוד אזולאי
    לא מעשן
  • סגן השר
    יצחק כהן
    עישן והפסיק
  • סגן השר
    מושלם נהרי
    לא מעשן
  • ח"כ
    יגאל גואטה
    מעשן
  • ח"כ
    יצחק וקנין
    לא מעשן
  • ח"כ
    יואב בן צור
    לא מעשן
  • ח"כ
    מיכאל מלכיאלי
    לא מעשן
  • ח"כ
    יעקב מרגי
    לא מעשן
  • ח"כ
    יעקב ליצמן
    לא מעשן
  • ח"כ
    משה גפני
    לא מעשן
  • סגן השר
    מאיר פרוש
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    מנחם אליעזר מוזס
    לא מעשן
  • ח"כ
    ישראל אייכלר
    לא מעשן
  • ח"כ
    יעקב אשר
    מעשן
  • ח"כ
    אורי מקלב
    לא מעשן
  • השר
    אביגדור ליברמן
    סירב לענות
  • השרה
    סופה לנדבר
    לא מעשנת
  • ח"כ
    רוברט-אילטוב
    סירב לענות
  • ח"כ
    עודד-פורר
    לא מעשן
  • ח"כ
    חמד עמאר
    לא ענה
  • ח"כ
    יוליה מלינובסקי
    סירבה לענות
  • ח"כ
    אורלי לוי אבקסיס
    מעשנת
  • ח"כ
    זהבה גלאון
    לא מעשנת
  • ח"כ
    אילן גילאון
    עישן והפסיק
  • ח"כ
    מיכל רוזין
    לא מעשנת
  • ח"כ
    תמר זנדברג
    לעיתים רחוקות
  • ח"כ
    עיסאווי פריג'
    מעשן
חשיפה לעשן סיגריות

הנתונים מבוססים על "סקר בריאות לאומי בישראל" שנערך במרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) במשרד הבריאות. הסקר בוצע במדגם שכלל 4,604 נשאלים, יהודים וערבים, בני 21 ומעלה.

גמילה

ב-2010 הוכנסו לסל שירותי הבריאות סדנאות לגמילה מעישון ותרופות מרשם לגמילה

מספר המעשנים שנרשמו לסדנאות גמילה בארבע קופות החולים - לאומית, מאוחדת, מכבי וכללית: